Afgelopen nacht hebben de FIA-stewards besloten dat het Mercedes DAS systeem gebruikt mag worden in het 2020-seizoen. Ondanks protesten van Red Bull is de opmerkelijke manier van bandensturing dus legaal bevonden. F1Maximaal legt uit waarom.
Om te begrijpen waarom het systeem legaal is, is het handig om eerst te weten hoe het werkt. het DAS systeem zorgt er voor dat de coureur het stuur over twee assen kan bewegen. Links en rechts sturen kenden we al: het geavanceerde stuur kan echter ook naar voren en naar achter bewegen. Met deze bewegingen kan de zogenoemde toe aangepast worden.
De toe is de hoek van de banden, gezien vanaf de bovenkant van de auto. Deze hoeken zijn belangrijk voor de wegligging: bij een zogenoemde 'toe in' staan de banden, gezien vanaf de bovenkant, aan de voorkant meer naar elkaar toe dan naar de achterkant van de band. Bij een 'toe out' is dit andersom, en staan de banden meer in een soort V-vorm. Dit is wat we vaak terugzien in de Formule 1, maar waarom?
DAS systeem reguleert de grip
Hoe meer oppervlakte van de band het asfalt raakt, hoe beter de wagen aan de grond zit, hoe meer grip je hebt. Deze grip is natuurlijk belangrijk in de racewereld zodat de coureurs bochten zo snel mogelijk kunnen nemen. Er zit echter ook een nadeel aan: hoe meer grip je hebt, hoe meer wrijving er is. En met wrijving verlies je snelheid. Op lange rechte stukken is deze grip dus meer een nadeel.
Nu komt de werking van het DAS systeem: de coureur kan, door zijn stuur naar voor en naar achter te trekken, deze hoek van de banden aanpassen. Op de lange rechte stukken kan de coureur de banden dus als het ware 'rechttrekken', om minder wrijving te creëren en sneller te gaan. Komt de coureur aan bij een bocht, duwt hij het stuur in en komen de banden weer terug in de oorspronkelijke V-vorm. Erg handig.
Waarom mag dit systeem?
Red Bull Racing heeft bezwaar aangetekend tegen dit systeem, om een aantal verschillende redenen. In de Formule 1 mogen namelijk geen 'actieve' onderdelen op de auto zitten, naast het sturen. Mocht DAS dus worden gezien als een stuursysteem, is het dus legaal. De belangrijkste claims van Red Bull waarom dit niet zo is:
Het verweer van Mercedes
DAS is een stuursysteem, want:
De FIA-uitslag
Met de bovengenoemde punten in acht genomen, hebben de FIA-experts het volgende bepaald:
'Het DAS systeem zorgt er voor dat de coureur zowel normaal als longitudinaal kan sturen. De toe kan dus aangepast worden. Het systeem is hydraulisch geassisteerd, maar wordt ten alle tijden door de coureur bestuurd. Fysiek gezien is de DAS compleet geïntegreerd binnen het normale stuursysteem van een auto.'
De stewards geloven dat het een onderdeel is van het stuursysteem, want:
Omdat dus bepaald is dat het DAS systeem onder het stuursysteem valt, omdat het enige wat het systeem doet het bewegen van de voorbanden is, mag de coureur bepaalde bewegingen er mee maken. Als dit soort bewegingen niet zouden kunnen in een Formule 1-wagen dan was het onmogelijk geweest om te racen.
Slim gebruik regelgeving FIA
Mercedes heeft dus slim gebruik gemaakt van de regelgeving van de FIA. De Duitse renstal heeft er echter maar één jaartje plezier aan: er is al toegezegd dat de regelgeving veranderd wordt, zodat het DAS systeem in 2021 niet meer gebruikt mag worden. (Foto: Mercedes AMG F1)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties