FIA-president Mohammed ben Sulayem heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen, maar laat in de podcast van Pirelli een persoonlijkere kant van zichzelf zien. Zo geeft hij aan dat al zijn commitment in de FIA en zijn familie zit, en is hij een racer in hart en nieren. Daarom is het voor hem geen probleem 'om de hand in eigen boezem te steken en gemaakte fouten te corrigeren'. Ben Sulayem legt meer uit over zijn presidentschap.
Ben Sulayem en de FIA zijn de laatste tijd veelal een gespreksonderwerp. De band tussen het bestuursorgaan en de coureurs staat op spanning sinds de Grand Prix van Singapore, waar velen het raar vonden dat Max Verstappen zo zwaar bestraft werd omdat hij vloekte tijdens de persconferentie. Na die race volgden meer controversiële kwesties, en uiteindelijk besloot de coureursvakbond, de GPDA, met een statement te komen. Daarin verzocht de vakbond de FIA de coureurs in hun waarde te laten en ze te behandelen als de volwassenen die ze zijn. Ook verzochten ze Ben Sulayem op zijn eigen taalgebruik te letten.
De Emirati heeft meerdere klachten ontvangen vanwege misogynistische opmerkingen en taalgebruik met een raciale ondertoon. Lewis Hamilton vond het zo niet gepast dat hij zei dat de coureurs niet mochten schelden, omdat 'ze geen rappers waren'. Ben Sulayem is te gast bij de Box Box Box-podcast van Pirelli om over persoonlijke dingen te praten, zodat hij een andere kant van zichzelf kan laten zien. Ben Sulayem is veertien keer kampioen geworden in het rallyrijden in het Midden-Oosten. 'Je leeft er echt voor', begint de FIA-president. 'Je gaat slapen en denkt erover na, zelfs over hoe je de bochten kunt verbeteren.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'En bij een rally van drie dagen, met driehonderd kilometer aan etappes, moet je al die details in je hoofd onthouden en op het juiste moment kunnen oproepen. Elke bocht, elk steentje, elke remzone moet je in je geheugen vastleggen', vervolgt Ben Sulayem. 'Als je dat niet doet, kun je je auto beschadigen, een ongeluk krijgen, of langzaam zijn. Toewijding betekent ook goed communiceren met je team. Denk aan het afstellen van de auto en de wisselende omstandigheden tijdens de etappes. Ik herinner me bijvoorbeeld een rally in het Midden-Oosten met 75 graden in de auto!'
Ben Sulayem vertelt over zijn toewijding aan het presidentschap
De FIA-president legt uit dat hij van zijn familie twee keuzes kreeg: voetbal of racen. Ben Sulayem schaamt zich er dan ook niet voor dat hij niet goed was in voetbal. In 2021 werd hij de FIA-president, waardoor hij het vooral druk heeft met de Formule 1, maar nog steeds houdt hij zich bezig met de rallykampioenschappen die ook onder de FIA vallen. 'Ik begon eigenlijk zonder inspiratie van iemand, want ik hield gewoon van snelheid. Ik werd erdoor aangetrokken. Niemand leerde me rijden', zegt Ben Sulayem. 'De Scandinavische coureurs waren geweldig, vooral de Finnen. Er zijn zoveel namen in de rallywereld.'
Podcast-host Tom Clarkson, die ook de host van de persconferenties van de FIA is, vraagt Ben Sulayem naar zijn toewijding aan het presidentschap. 'Tom, ik heb alleen mijn familie en de FIA. Niets anders', reageert Ben Sulayem. 'Toewijding aan de FIA betekent dat je ook een leider moet zijn. Iedereen kan president zijn, maar je moet ook het lef hebben om beslissingen te nemen. En ik maak niet altijd de juiste beslissingen. Nee, maak ik een fout, dan corrigeer ik hem meteen. En aarzel niet, wijs me er gewoon op', vervolgt de Emirati. Op het statement van de GPDA gaat de FIA-president verder echter niet in.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
'Sport en mobiliteit zijn goed voor de FIA'
Ben Sulayem geeft aan dat de FIA en zijn familie alles is wat hij heeft, en daarom vraagt Clarkson naar hoeveel dagen per jaar hij op pad is, en dus weg is bij zijn familie. 'Ik weet het eerlijk gezegd niet precies', zegt Ben Sulayem. 'Maar onze reizen worden niet willekeurig gepland, er is altijd een plan. Als er een congres is voor mobiliteit of sport, organiseren we dat samen. Sport en mobiliteit zijn goed voor de FIA', verklaart hij. 'Als je naar de sport kijkt, hebben we zoveel kampioenschappen. Niet alleen Formule 1, maar ook Formule 2, 3, 4, WRC, WRX, Formule E, en nog veel meer. Daarnaast proberen we de innovatie met de sport te harmoniseren, en dat is het beste voor de clubs', aldus Ben Sulayem.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties