De afgelopen maanden zijn er gesprekken geweest tussen de Formule 1 en Rwanda, die de terugkeer van de autosportklasse zou moeten faciliteren. De plannen lijken serieus, want ook het gala van de FIA werd in het land gehouden. Niet iedereen is echter blij met de plannen: een buurland van de Afrikaanse natie probeert echter een stokje te steken voor een mogelijke Grand Prix in Rwanda.
Een race in Rwanda zou momenteel allesbehalve een ongevaarlijke en verantwoorde keuze zijn, gezien de situatie waar het land in verkeert. Er woedt al ruim tweeënhalf jaar een conflict met een buurland: De Democratische Republiek Congo, en recent is er weer een nieuwe vlaag van geweld gaande. Vele honderdduizenden mensen werden ontheemd. Volgens de Democratische Republiek Congo is het daarom kwalijk dat er serieus wordt gesproken over een race in Rwanda en dus proberen ze de Formule 1 op andere gedachten te brengen.
De baas van de Formule 1, Stefano Domenicali, heeft recent een brief ontvangen van de minister van Buitenlandse Zaken van de Democratische Republiek Congo, zo meldt Motorsport.com. Thérèse Kayikwamba Wagner beschrijft in de brief de situatie tussen de twee landen. ‘Rwanda en de M23 (een rebellengroep, red.) bezetten op dit moment een aanzienlijk deel van het oosten van de Democratische Republiek Congo. Hierdoor zijn meer dan 700.000 Congolese burgers ontheemd’, benadrukt ze de gevolgen die het conflict heeft voor de bevolking.
Een race in Rwanda is slecht voor het imago van de Formule 1
Wagner en het land dat ze vertegenwoordigt staan niet negatief tegenover een race in Afrika, maar betwijfelen of hun buurland op dit moment een geschikte plek is. Deze twijfels leggen ze voor aan Domenicali. ‘Ik vraag me af of Rwanda de beste keuze zou zijn om ons continent te vertegenwoordigen’, geeft Wagner aan middels de brief. Het liefst zou het land dan ook zien dat de gesprekken hier ophouden. ‘Ik roep dan ook op om de onderhandelingen te stoppen en Rwanda uit te sluiten als mogelijke organisator’, luidt haar boodschap aan de Formule 1.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
![fia max verstappen wereldbeker kampioen 2024](https://r.testifier.nl/Acbs8526SDKI/resizing_type:fill/watermark:FIA/width:1488/plain/https%3A%2F%2Fs3-newsifier.ams3.digitaloceanspaces.com%2Fwww.f1maximaal.nl%2Fimages%2F2025-02%2Ffia-max-verstappen-wereldbeker-kampioen-2024-67a1efbc5bd50.jpg)
Diplomatieke relaties tussen de twee buurlanden zijn er momenteel niet en hoewel het verzoek van de Democratische Republiek Congo politiek gemotiveerd is, zou dit besluit volgens het land voor de koningsklasse zelf ook beter zijn. Wagner dringt er namelijk ook op aan dat het de Formule 1 een zeer slecht imago zal opleveren. ‘Willen ze echt dat hun merk besmeurd wordt door die bloederige associatie met Rwanda?’ vraagt de minister in de brief. ‘Is dit echt het beste land om het continent Afrika te vertegenwoordigen in de mondiale autosport?’ voegt Wagner eraan toe.
Zuid-Afrika zou een veel betere keuze zijn
Geruchten over een terugkeer van de Formule 1 naar Zuid-Afrika deden ook de ronde. Die keuze zou op goedkeuring van de Democratische Republiek Congo kunnen rekenen. Zuid-Afrika mengt zich namelijk ook in het conflict, maar in een vreedzame rol, aldus Wagner. Zo’n land zou dus ook voor het imago van de Formule 1 beter zijn. ‘Dat zou de Democratische Republiek Congo compleet omarmen’, schrijft ze over een eventuele race in het land waar in het verleden ook al veen Grand Prix gehouden werd.
Bij een race in Zuid-Afrika zijn al vraagtekens geplaatst, mede omdat het land niet meer over een geschikt circuit zou beschikken. Toch dringt Wagner erop aan dat het een betere keuze zou zijn. ‘Het zou een passend besluit zijn. Zuid-Afrikaanse soldaten, die in mijn land proberen de vrede te bewaren, worden gedood door hetzelfde regime waar jullie zaken mee proberen te doen’, haalt ze nogmaals uit naar zowel Rwanda als de organisatie van de Formule 1 die gesprekken met het land voert. Wagner geeft bovendien aan in gesprek te zullen gaan met Domenicali en hem te informeren over het conflict vanuit het perspectief van haar land.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties