Max Verstappen heeft zijn derde wereldtitel gewonnen en daarmee passeert de Nederlander onder andere Fernando Alonso en Mika Häkkinen in de statistieken. De 26-jarige sluit zich aan bij een rijtje van prestigieuze namen van drievoudig wereldkampioenen, zoals Ayrton Senna en Niki Lauda. Met welke drievoudig wereldkampioenen staat Verstappen nu op gelijke hoogte? F1Maximaal heeft het op een rijtje gezet.
Verstappen won op zaterdag zijn derde wereldtitel in de Sprint van Qatar. Mathematisch gezien kon hij het kampioenschap in Japan al winnen, maar dat viel helaas in het water vanwege een off-weekend van Red Bull Racing in de race daarvoor, in Singapore. In Japan was de Oostenrijkse renstal echter weer in topvorm, en won de Nederlander zoals we het dit seizoen van hem gewend zijn: dominant, onbedreigd, en met een zeer grote voorsprong. Aangezien de karakteristiek van Losail International Circuit ook prima pasten bij Red Bull, stond ook de bloedhete sprintrace op het lijf van de RB19 geschreven. De Nederlander moest zorgen dat hij maximaal vijf punten inleverde op Pérez, en dat lukte dus.
Verstappen evenaart Senna, Lauda en schoonvader Piquet
Van het rijtje waar Verstappen zich bij aansluit is Senna wellicht de meest bijzondere naam. De Braziliaanse F1-legende won zijn drie titels op Suzuka, waarvan de laatste in 1991. Na het winnen van zijn derde titel bij McLaren kelderde de competiviteit van de bolide en werd de Britse renstal ingehaald door een aantal teams, zoals Williams Renault. Senna tekende voor het 1994-seizoen bij Williams, maar won daar geen titel. Senna en Verstappen worden vaker in één zin genoemd, met name in Japan. Hun band met Honda is redelijk vergelijkbaar, en ook het winnen van de titel op Suzuka in 2022 betekende veel voor de Japanse motorleverancier. Eerder in het 2023-seizoen evenaarde Verstappen de 41 overwinningen van de F1-legende, dat gebeurde in Canada.
Tekst gaat verder onder de foto.
Naast Senna evenaart de Nederlander nu ook Niki Lauda. De Oostenrijker staat bekend als één van de meest prominente Formule 1-coureurs in de geschiedenis van de koningsklasse en zette de kampioenschappen van 1975, 1977 en 1984 op zijn naam. Twee van zijn titels haalde hij bij Ferrari, zijn derde haalde hij in 1984 bij McLaren. Bij het denken aan Lauda wordt automatisch ook gedacht aan het ongeluk op de Nürburgring in 1976 waarbij zijn auto in brand vloog en hij zelf ook flink toegetakeld was. Met zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen keerde hij na zijn ongeluk weer terug in de Formule 1, maar de schade aan zijn luchtwegen en nieren was permanent. Voordat Lauda in 2019 kwam te overlijden, had hij een rol als non-executive chairman van Mercedes. Lauda was altijd in de Mercedes-garage te vinden met zijn rode pet op, die Mercedes nog steeds bij elke race in de garage heeft.
Verstappen staat nu ook op gelijke hoogte met schoonvader Nelson Piquet, die in 1981, 1983, en 1987 kampioen werd. Nadat Piquet zich in 1979 aansloot bij Brabham werd hij in 1980 vice-kampioen, waarna hij het kampioenschap pakte in 1981. Piquet wordt omschreven als juist geen dominante coureur, maar een expert in het winnen door sluwe tactieken. Piquet was erg bereidwillig om de auto te verbeteren, en dat lukte na een teleurstellend seizoen in 1982 waarin hij door een reeks van motorproblemen naast de titel greep, maar vervolgens in 1983 weer een comeback maakte. Na zijn tijd bij Brabham zette Piquet vanaf 1986 zijn carrière voort bij Williams. In 1987 pakte hij daar zijn derde titel nadat hij het hele seizoen hard had gevochten met Nigel Mansell. In 1991 sloot Piquet zijn F1-carrière af na korte periodes bij Lotus en Benetton.
Op gelijke hoogte met historische kampioenen Brabham en Stewart
Wat verder terug in de tijd wonnen Jack Brabham en Jackie Stewart ook hun derde titels. De eerstgenoemde coureur, een Australiër, was de tweede coureur die drievoudig wereldkampioen werd in de geschiedenis van de Formule 1. De eerste was vanzelfsprekend Juan Manuel Fangio, die na zijn drie kampioenschappen van 1951, 1954, en 1955 nog twee titels won. Brabham werd in de jaren 1959, 1960 en 1966 kampioen. Zijn eerste twee titels, behaald in door hem geholpen ontwikkelde Coopers met motoren achterin de auto, bevestigden de veroudering van de voorin geplaatste motoren in Formule 1-auto's. Zijn derde titel, behaald in een Brabham, maakte hem de enige coureur die kampioen werd in een auto van zijn eigen makelij. Brabham kwam in 2014 te overlijden.
Na Brabham schreef Stewart de kampioenschappen van de jaren 1969, 1971, en 1973 op zijn naam. Tot Lewis Hamilton in 2015 zijn derde titel pakte, was Stewart de enige Britse drievoudig wereldkampioen. Zijn titels haalde hij bij Tyrell. Ook na zijn carrière bleef Stewart een invloedrijk persoon. Zijn veiligheidscampagne heeft de sport aanzienlijk veiliger gemaakt. Zijn uitstekende communicatieve vaardigheden hebben bijgedragen aan de populariteit ervan. Hij stelde nieuwe normen van professionaliteit voor coureurs en was ook een pionier in het benutten van het commerciële potentieel van Grands Prix. De inmiddels 84-jarige is nog regelmatig te zien op de grid.
Verstappen laat Alonso en Häkkinen achter zich en gaat op weg naar Vettel en Prost
Met zijn derde titel passeert Verstappen onder andere tweevoudig wereldkampioenen Mika Häkkinen en Fernando Alonso. De Nederlander evenaarde Vettel in het 2023- en 2022-seizoen al meerdere keren, namelijk in het aantal overwinningen per seizoen en het aantal opeenvolgende overwinningen per seizoen. Een volgende statistiek waarin Verstappen de Duitser kan evenaren, is natuurlijk de vierde titel. Samen met Vettel is er maar één andere viervoudig wereldkampioen, en dat is Alain Prost.
Als Verstappen zijn huidige vorm volgend seizoen weer toont, en Red Bull opnieuw uitstekend werk levert met de bolide en de algehele prestatie van de Oostenrijkse renstal, dan kan Verstappen wellicht zijn vierde titel in 2024 al pakken. De drievoudig wereldkampioen is ook op weg om Prost te evenaren in het aantal overwinningen, dat zijn er 51. Als Verstappen nog drie Grands Prix wint, dan staat hij wat die statistiek betreft op gelijke hoogte met de Fransman.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties