Doornbos leeft mee met Verstappen: 'Dit houd je niet vol' Opinie
Opinie

Doornbos leeft mee met Verstappen: 'Dit houd je niet vol'

Doornbos leeft mee met Verstappen: 'Dit houd je niet vol'

Robert Doornbos vindt dat Max Verstappen heeft gemaximaliseerd met een tweede plek in zijn thuisrace. Dat geldt uiteraard ook voor Lando Norris, die de maximale score pakte, maar toch vindt Doornbos dat zijn prestatie eerder aan het materiaal te danken is dan aan de scherpte van de 24-jarige Brit.

Verstappen beschikt al langere tijd niet meer over de snelste auto, en kan zichzelf dan ook weinig kwalijk nemen na zijn tweede plek. 'Dit voelt als een overwinning voor Max', aldus Doornbos bij de nabeschouwing van Ziggo Sport. Hij vermoedt dat Verstappen geen moment op de zege gehoopt heeft. 'Na de kwalificatie zeiden ze al dat ze het bij de start gingen doen, maar dat ze daarna gezien zouden zijn als het droog zou blijven. Bij de start was hij eerder weg, maar hij kon niet uitlopen, dus de pace was er niet.'

Doornbos denkt dat ze bij Red Bull nog eens goed in de spiegel moeten kijken. 'Ik denk dat ze zich gewonnen moeten geven en heel hard aan de slag moeten om te kijken waar ze de verkeerde afslag genomen hebben.' Afgelopen jaar had Red Bull nog het dominantste seizoen in de geschiedenis van de sport. 'Er is echt een shift in de sport, en je kunt je dan ook afvragen hoe goed Oscar Piastri is, want die had dik op het podium moeten staan. McLaren is by far het snelste', weet de Rotterdammer.

Norris is wederom niet scherp

Hoewel Norris veel indruk maakte in de kustplaats, had hij een Grand Slam kunnen pakken als hij bij de start de leiding had behouden. Norris deed dat echter niet, en mag op kritiek rekenen. 'Lando stond niet vooraan in zijn startvak. Hij had nog zeker twintig centimeter marge. Je geeft al twintig centimeter cadeau. Ik begrijp dat niet. Dat is toch choken', vindt Doornbos. Norris is inmiddels zes keer als eerste aan een race begonnen en behield nog nooit de leiding.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

nederland 2024 zandvoort start max verstappen lando norris 4
Verstappen schoof moeiteloos op naar de eerste plek.

Nadat Norris al centimeters liet liggen, was de start zelf ook slecht. 'Vervolgens slaapt hij en was zijn reactievermogen niet goed. Hij had geen momentum bij de start. Het is leuk dat je de koppeling kan laten schieten - dat kunnen we allemaal - maar je moet wel weten hoe je hem moet laten schieten. Hij laat de koppeling te veel schieten, en heeft geen tractie', aldus Doornbos.

Sterke auto versus beste coureur

Verstappen heeft nog zeventig punten voorsprong met negen weekenden te gaan, maar heeft een duidelijk nadeel qua materiaal. 'Met zijn talent kan Max waanzinnige dingen laten zien, maar dit houd je niet vol. Er zijn bepaalde weekenden die eraan komen, zoals stratencircuits, waar je erop kan rekenen dat hij waanzinnige dingen laat zien', zo hoopt Doornbos dat zijn landgenoot af en toe nog kan toveren en zo stand kan houden.

Doornbos denkt echter dat het verschil qua snelheid te groot is. 'Als je dit eens optelt. McLaren had minder downforce dan de Red Bull, en ging daardoor sneller op het rechte stuk, maar ze waren ook net zo snel in de bochten. Auw! Dan ben je dus ook op ieder circuit snel, dat zullen we volgende week ook in Monza zien. Max moest veel meer van de baan gebruiken. Norris kan de auto plaatsen waar hij wil, dus dan weet Max dat hij gezien is. Max gebruikte elke centimeter asfalt, meer dan nodig was.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws