Britse journalist ziet het somber in voor Norris: 'Verstappen heeft de touwtjes in handen' Opinie
Opinie

Britse journalist ziet het somber in voor Norris: 'Verstappen heeft de touwtjes in handen'

Britse journalist ziet het somber in voor Norris: 'Verstappen heeft de touwtjes in handen'

Andrew Benson is van mening dat Max Verstappen de beste papieren heeft om de wereldtitel te veroveren. McLaren-coureur Lando Norris snoept weliswaar elk raceweekend wat af van de grote voorsprong die de Red Bull Racing-coureur in het kampioenschap heeft, maar volgens de BBC-journalist is de winnaar van de Grand Prix van Singapore slechts een outsider en heeft de Brit 'hulp van buitenaf' nodig.

In theorie kunnen er nog zeven coureurs wereldkampioen worden in 2024, al lijkt de titelstrijd in principe te gaan tussen Verstappen en Norris. Sinds de zomerstop wist laatstgenoemde het verschil van 78 punten terug te brengen naar 52 punten en met nog zes races en drie sprintraces voor de boeg, ligt het kampioenschap nog volledig open. Maar na de Grand Prix van Singapore is de taak van Verstappen er wel iets eenvoudiger op geworden, want doordat Daniel Ricciardo in zijn laatste race het bonuspunt voor de snelste raceronde weghaalde bij Norris, kan Verstappen in alle resterende races en sprintraces genoegen nemen met P2 achter Norris.

Benson ziet de kansen van zijn landgenoot dan ook niet al te rooskleurig in. 'Er zijn nog 180 punten te verdelen en Norris moet volgens de berekeningen gemiddeld 8,7 punt per race inlopen op Verstappen om in de laatste race in Abu Dhabi de titel te veroveren', zegt Benson in een Q&A van BBC Sport. 'Het probleem voor de McLaren-coureur is dat hij de voorsprong van Verstappen in elk van de afgelopen vier races sinds de zomerstop heeft verkleind, maar niet genoeg. Het gemiddelde aantal punten dat Norris per race moet terugwinnen, is dus aan het stijgen, ondanks het feit dat het gat tussen de twee coureurs kleiner is geworden.'

Norris heeft uitvalbeurt Verstappen niet nodig

Ook Benson constateert dat Verstappen iedere race als tweede kan eindigen achter Norris om zijn vierde wereldtitel in de wacht te slepen. 'Zelfs met het punt voor de snelste ronde erbij opgeteld', berekent de BBC-journalist. Gevraagd of Norris een uitvalbeurt van zijn goede vriend en titelrivaal nodig heeft om de kansen op zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse van de autosport levend te houden, antwoordt Benson ontkennend.

'Dat heeft Norris niet nodig, maar met een uitvalbeurt van Verstappen zou de situatie natuurlijk wel aanzienlijk veranderen, mits Norris het resultaat op een dergelijke dag dan wel maximaliseert', stelt de Brit. 'Maar Norris heeft zeker wel een andere vorm van hulp van buitenaf nodig', doelt Benson in eerste instantie op Oscar Piastri, die zijn teamgenoot een grote dienst zou kunnen bewijzen door in de resterende races punten van Verstappen af te snoepen. Daarnaast kunnen ook de coureurs van Ferrari en Mercedes nog een belangrijke rol spelen.

'Het is duidelijk dat Verstappen de touwtjes in handen heeft en dat Norris een outsider is. Hij (Norris, red.) heeft zijn lot niet in eigen handen. Het enige wat hij kan doen is proberen te blijven winnen en hopen dat andere gebeurtenissen op het circuit hem in de kaart spelen', stelt Benson dat de opdracht voor de drievoudig racewinnaar in ieder geval helder is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws