Wie is Medical Car-bestuurder Alan van der Merwe? Formule 1
Formule 1

Wie is Medical Car-bestuurder Alan van der Merwe?

Wie is Medical Car-bestuurder Alan van der Merwe?

Achter het stuurtje van de enige Mercedes die niet om de prijzen meedoet, maar al wel sinds 2009 aan de start van een Formule 1-race verschijnt, zit de Zuid-Afrikaan Alan van der Merwe. De bestuurder van de Medical Car moest tijdens de Grand Prix van Bahrein snel handelen om de overlevingskansen van Haas-coureur Romain Grosjean te vergroten, die zwaar crashte. Wie is Alan van der Merwe en wat doet hij nu precies in de doktersauto?

Alan van der Merwe begon op zeventienjarige leeftijd aan zijn racecarrière. Net als vele Formule 1-coureurs startte de Zuid-Afrikaan in de karts. Hij nam deel aan het Nederlands kampioenschap in 1998 en belandde het jaar erna in de Formule Ford Slick 50 British Championship. Na twee seizoenen karten maakte hij de overstap naar de Formule Ford en de Formule 3, om vervolgens in 2001 het Formule Ford Festival-kampioenschap en in 2003 het Britse Formule 3-kampioenschap te pakken.

Daarna lonkte voor de huidige bestuurder van de Medical Car de Formule 1. Van Der Merwe kreeg in 2005 van BAR-Honda de kans om mee te doen aan het Young Drivers-programma. In deze rol was hij onder andere bezig met de ontwikkeling van de Formule 1-auto van BAR. Tot een officieel racedebuut heeft het echter niet mogen komen. Wel heeft de Zuid-Afrikaan het record van snelste F1-coureur ooit te pakken, maar dan wel op pure snelheid en niet over een raceronde. Van der Merwe tikte tijdens een marketingstunt van BAR op de Boneville-zoutvlakte in Utah 413,205 km per uur aan.

De Formule 1 is helaas niet voor iedereen weggelegd en ook Van Der Merwe moest zijn carrière voortzetten buiten de koningsklasse van de autosport. In 2006 reed hij voor Team South Africa in het A1 GP-kampioenschap. Veel succes bracht het hem echter niet. In het eerste seizoen kon hij in acht races geen punten pakken. In 2008 stond de 24 uur van Le Mans op het programma. In een LMP2-auto kon hij aan het einde van de rit twee punten meenemen. Ook in 2008 reed hij slechts twee races mee in de A1GP, maar ook daarin bleef hij puntloos.

De recordbrekende rit van Van der Merwe op de Bonneville-zoutvlakte in 2005.

'Altijd capaciteit overhouden als er iets vreemds gebeurt'

Vanaf 2009 zit Van Der Merwe achter het stuurtje in de Mercedes-AMG C 63 S, de doktersauto, ofwel de medical car. De auto beschikt over 550 pk en wordt aangedreven door een vier liter twin-turbo V8 motor. In principe is het een straatauto, maar het zit vol met medische apparatuur. De Zuid-Afrikaan zei in gesprek met Formula1.com hierover: ‘De auto moet twee ton aan gewicht aankunnen als we geladen zijn, dus hij is extreem stijf en alles wat we niet nodig hebben, is eruit gehaald.’ Van Der Merwe is aangesteld om de medische staf zo snel en veilig mogelijk op de plaats van een ongeluk te brengen.

De donderdagen van een Grand Prix weekend rijdt Van Der Merwe zijn rondjes tijdens de High Speed Training. ‘Op donderdag rij ik sneller dan de rest van het weekend. Het gaat erom dat ik een ritme krijg, waarbij ik comfortabel op 98 procent van de limiet van de auto kan rijden. Als ik tijdens de race in actie kom, dan wil ik op 95% kunnen rijden, zodat ik altijd extra capaciteit overhoud mocht er iets vreemds gebeuren.’ aldus Van Der Merwe bij Formula1.com.


Als het aan Van Der Merwe ligt, dan verloopt een Grand Prix-weekend voor de medische staf in volledige anonimiteit. Zijn bijrijder is Formule 1-dokter Ian Roberts en soms ook nog een extra lokale arts. Tegen Formula1.com zegt hij: ‘We willen zo min mogelijk op de baan zijn', doelend op een veilig weekend, waarbij de diensten van de medical car niet nodig zijn.

'In twaalf jaar nog nooit zoiets meegemaakt'


Tijdens de Grand Prix van Bahrein maakte Grosjean de crash van z’n leven mee toen hij frontaal in de vangrail knalde, waarbij er een enorme vuurzee ontstond en zijn bolide in tweeën spatte. De Zuid-Afrikaan gaf in gesprek met SkySports F1 aan: ‘Ik heb nog nooit zo'n enorme vlammenzee gezien. In mijn twaalf jaar als bestuurder van de Medical Car heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Het duurde even om te verwerken wat er allemaal gebeurde.’ De doktersauto met Van Der Merwe achter het stuur was gelukkig snel ter plekke en dokter Ian Roberts kon de Fransman de helpende hand bieden om te ontsnappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws