Verstappen merkt verschil op tijdens het racen: 'Dat moet je je realiseren' Formule 1
Formule 1

Verstappen merkt verschil op tijdens het racen: 'Dat moet je je realiseren'

Verstappen merkt verschil op tijdens het racen: 'Dat moet je je realiseren'

Max Verstappen was sinds zijn jonge jaren al een groot talent in de autosport. Eerst was de Nederlander succesvol in de karting, daarna gooide hij direct hoge ogen in de Formule 3, om vervolgens de stap naar de Formule 1 te maken. Verstappen kwam dus op via het karten, maar hij is ook altijd actief geweest in het simracen. De Red Bull Racing-coureur is van mening dat dit in de toekomst een grotere rol kan gaan spelen voor opkomende talenten.

Op de huidige Formule 1-grid komen alle coureurs voort uit de kartsport, maar Verstappen denkt dat dit in de toekomst anders kan gaan worden. Ook omdat simracen meer mogelijkheden geeft op internationale schaal. 'Je kan echt wel zien of iemand serieus talent heeft in de sim en het kost gewoon veel minder geld', aldus de Nederlander in een interview met The Athletic. 'Je kan mensen over de gehele wereld ermee aantrekken. Als je kijkt naar de mensen in de paddock, dan komt een groot gedeelte uit Europa. Je hebt natuurlijk wel de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, maar niet echt veel. Met simracen heb je veel meer landen die betrokken zijn.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen 8 sunday yasmarina 2024
Verstappen denkt dat simracen in de toekomst nog belangrijker gaat worden.

Verstappen denkt dat het meer mogelijkheden biedt om talenten te spotten bij het simracen, omdat het beter te betalen is. 'Het budget maakt al een groot verschil met het vinden van nieuw talent', aldus de viervoudig wereldkampioen. Verstappen denkt zelfs dat het mogelijk is om van een simracer een echte coureur te maken, maar er zijn wel bepaalde dingen waar je dan aan moet wennen. 'In de simulator, als je tegen een muur botst, doet het geen pijn, dus je bent eigenlijk niet echt bang tijdens het rijden', stelt Verstappen.

Verstappen kaart het verschil aan

'In het echt, als je in die auto zit, je helm op hebt, je racepak aan hebt en de gordels strak zitten, besef je opeens: wauw, ik zit in een echte auto met een echte motor. Als ik crash, gaat het geld kosten en kan ik mezelf bezeren. Dat hele besef moet plaatsvinden', vervolgt de Red Bull-coureur over de transitie die plaats zou moeten vinden. Een ander groot verschil is de mate waarin je fysiek fit moet zijn. Bij de sim is dit natuurlijk niet aan de orde, maar Verstappen denkt dat dit snel opgelost kan worden. 'Ze denken niet echt na over het voedingsgedeelte, terwijl ik denk dat we hen daar ook bij kunnen helpen.'

Verstappen legt uit hoe de situatie kan veranderen. 'Je moet hen door dat soort fasen heen laten gaan om hen te laten inzien wat ze moeten doen om een atleet te worden', aldus de wereldkampioen. 'Vanaf daar moet je ze de tijd geven. Je moet ze coachen als je in het echt samen op het circuit bent, stap voor stap. Je kunt ze niet overhaasten en zeggen: binnen een jaar moet je de beste zijn. Ze nemen het op tegen mensen zoals ik, die zijn opgegroeid in de kartsport en veel ervaring in het echte racen hebben opgebouwd', zo concludeert Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws