Vergunning GP van Zandvoort in gevaar door mogelijk verkeerde berekening Formule 1
Formule 1

Vergunning GP van Zandvoort in gevaar door mogelijk verkeerde berekening

Vergunning GP van Zandvoort in gevaar door mogelijk verkeerde berekening

De natuurvergunning die verstrekt is aan het Circuit Zandvoort voor de Formule 1 komt mogelijk in gevaar. Deskundigen van de rechtbank Noord-Holland hebben in een rapport hun vraagtekens gezet bij de cijfers die de organisatie heeft aangeleverd. Wanneer blijkt dat de cijfers inderdaad afwijkend blijken te zijn, kan de vergunning afgenomen worden.

Uit een rapport van deskundigen voor de rechtbank in Noord-Holland blijkt dat er onzekerheid heerst over of de berekeningen van het circuit Zandvoort over de uitstoot van stikstof kloppen, zo meldt Trouw. De onderzoekers stellen dat de cijfers die aangeleverd zijn 'geen representatief beeld bieden' van hoe de situatie daadwerkelijk is.

Door deze getrokken conclusie kan de natuurvergunning in gevaar komen. Een voorwaarde voor deze vergunning is namelijk dat er niet meer stikstof mag neerslaan in de kwetsbare natuur. Eerder zijn er al diverse vergunningen vernietigd omdat er door de rechtbank werd getwijfeld aan de stikstofcijfers van de betreffende bedrijven.

Doordat de racebaan grenst aan het gebied genaamd Natura 2000 heeft het volgens de Europese Habitatrichtlijnen een beschermde status. Verschillende natuurorganisaties hebben dan ook al bezwaar aangetekend bij de rechtbank tegen de beslissing om het circuit een vergunning te verlenen.

Niet consistente uitgangspunten gebruikt

Volgens het deskundigenrapport heeft het adviesbureau dat door Circuit Zandvoort is ingehuurd 'niet consistente uitgangspunten' gebruikt. 'Daardoor is het niet mogelijk een vergelijking te maken van de stikstofemissie in de referentiesituatie en in de beoogde situatie', zo stellen de deskundigen.

Het rapport stelt dat er 'nauwelijks emissiefactoren van racewagens' bekend zijn, en dat wanneer dit niet bekend is hoeveel uitstoot er in een eerdere situatie was, er niet gekeken kan worden naar of de nieuwe situatie beter of slechter is dan de oude. In de aangeleverde cijfers wordt de situatie van 1997 afgezet tegen de situatie nu.

Ander referentiepunt vereist

Tussentijds is er een nieuwe aanvraag voor een vergunning gedaan, in 2011, en de natuurorganisaties zijn van mening dat dat jaar het referentiepunt moet zijn. Vergeleken met toen zouden de cijfers namelijk enorm gestegen zijn wat betreft de neerslag van stikstof in de natuur, zo oordeelt de Stab (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak).

Juridisch adviseur van Mob (Mobilisation for the Environment) Valentijn Wösten, een van de natuurorganisaties die bezwaar aangetekend heeft, meent dat de natuurvergunning hoe dan ook ingetrokken moet worden, ook als 1997 het referentiejaar is. 'Als het circuit niet de juiste cijfers levert, moet de rechter deze vergunning verscheuren', zo stelt hij.

Geen reactie Circuit Zandvoort en provincie Noord-Holland

'Wij lezen niets verontrustends, de rechter moet nu een oordeel vellen', aldus een woordvoerder van Circuit Zandvoort, die er dan verder ook geen toelichting op wil geven waarom zij zich geen zorgen maken over hetgeen er beweert wordt. Ook de provincie Noord-Holland, die de vergunning verstrekte, wil geen reactie geven. 'De zaak is onder de rechter en die beslist hoe het verder gaat.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws