Mercedes-bolide kampt met meerdere problemen: 'We hadden de neiging om te oversturen' Formule 1
Formule 1

Mercedes-bolide kampt met meerdere problemen: 'We hadden de neiging om te oversturen'

Mercedes-bolide kampt met meerdere problemen: 'We hadden de neiging om te oversturen'

Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director bij Mercedes, heeft uitgelegd waarom George Russell en Lewis Hamilton niet hoger kwamen dan respectievelijk P6 en P9 tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Volgens de Britse ingenieur kwam dat niet alleen door een fundamenteel probleem dat de Duitse renstal nog verder moet onderzoeken, maar hielp het ook niet mee dat de Mercedes minder goed was in sector 1 dan de McLarens.

Shovlin begint zijn analyse van het weekend in Saoedi-Arabië in de Race Debrief met uitleggen dat beide coureurs na de eerste vrije training wel degelijk met twee verschillende set-ups hebben gereden. De balans was bij beide auto's was echter minder goed na het aanbrengen van de veranderingen na VT1, maar de Mercedes-ingenieur heeft geen spijt van het uitproberen van andere instellingen. 'Wat we ervan hebben geleerd is dat als je dingen verandert, je het verschil goed kan zien. Je kan zo de auto's beter vergelijken.' Mercedes kwam echter tot de conclusie dat 'de beperkingen van beide (auto's, red.) hetzelfde waren. Dat zegt ons dat er geen klein probleem is, maar iets fundamenteels, dat we nog moeten onderzoeken.'

Hamilton maakte gebruik van buffer

Hamilton eindigde uiteindelijk op P9, achter de McLaren van Lando Norris. Het was opvallend dat de zevenvoudig wereldkampioen niet aan zijn landgenoot voorbijkwam, omdat de teamgenoot van Norris, Oscar Piastri, op zijn beurt Hamilton ook niet kon inhalen. Shovlin legt uit hoe dat kwam. 'De auto (van Hamilton, red.) deed het niet heel goed in sector 1, maar we waren wel heel goed in sector 2 en 3, en we hadden goede snelheid op de rechte stukken', aldus de Britse Mercedes-ingenieur.

'Waarom Piastri Lewis niet kon inhalen, was doordat Lewis een beetje een buffer had in de laatste twee sectoren, en het was erg moeilijk voor hem (Piastri, red.) om dichtbij genoeg te komen om in te halen', legt Shovlin verder uit. 'Je krijgt natuurlijk een voordeel van de DRS, maar als je niet in een halve seconde (van je voorbijganger, red.) kan komen, is het heel moeilijk inhalen op dat circuit', verwijst de ingenieur naar het Jeddah Corniche Circuit.

Dat Hamilton uiteindelijk ook niet Norris kon inhalen en genoegen moest nemen met P9, was volgens Shovlin omdat 'hij (Norris, red.) heel erg goed was in sector 1, en daar kon wegkomen. In bocht 27 was Lewis eindelijk in de DRS-zone, maar kon net niet in de magische halve seconde komen. Dus onze oplossing is: beter worden in sector 1.'

Bouncing nog altijd een probleem voor Mercedes

Niet alleen deed de Mercedes het minder goed in sector 1, ook in de hogesnelheidsbochten verloor de W15 tempo. Volgens Shovlin waren er een paar factoren waardoor de Mercedes-bolide minder goed door deze bochten heen kwam. 'Een van die factoren is dat de balans niet geweldig was. We hadden de neiging om te oversturen, en dat is erg moeilijk voor de coureurs'. De Britse ingenieur legt uit dat dat laatste kwam doordat de muren op het Jeddah Corniche Circuit erg dicht op de baan staan.

Daarnaast maakte bouncing ook weer zijn rentree bij de Duitse renstal. 'Tijdens de kwalificatie hadden we ook last van bouncing. Dat was minder een probleem tijdens race, omdat je dan meer brandstof in de auto hebt, en je langzamer gaat. Daarnaast hebben we ook niet genoeg grip daar (op Jeddah. red.).' Vooral de laatste factor is iets waar Mercedes nu aan werkt, omdat op Albert Park, waar de Grand Prix van Australië wordt verreden, vergelijkbare bochten liggen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws