In Japan kroonde Max Verstappen zich voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen der Formule 1. Met nog vier races te gaan, kan niemand het puntenaantal van de Nederlander nog evenaren, hetgeen zijn dominantie van het afgelopen seizoen nog maar eens benadrukt. Met zijn vroege winst van het wereldkampioenschap schaart Verstappen zich in een illuster rijtje coureurs, die eveneens een kampioenschap vroegtijdig beslisten. F1Maximaal zet de vroegste titelwinsten voor je op een rij.
Verschillende coureurs kroonden zich vier races voor het einde al tot wereldkampioen der Formule 1. Sinds kort is ook Verstappen aan dit lijstje toegevoegd en zijn er maar twee coureurs die nog eerder kampioen werden dan hij. In dit 'klassement' zijn wel een aantal belangrijke punten aan te merken, die de vergelijking niet helemaal eerlijk maken. Allereerst is het puntensysteem flink veranderd over de jaren. In de beginjaren der Formule 1 kreeg de winnaar acht punten, nu zijn dat er vijfentwintig. Daarnaast is ook de kalender flink uitgebreid, waardoor de huidige coureurs meer races hebben om een voorsprong op te bouwen.
Ondanks de grote verschillen in regels en omstandigheden, biedt dit lijstje ons wel een passend overzicht van de dominantie van verschillende coureurs per seizoen. Verstappen heeft zich tussen grootheden als Lewis Hamilton, Jackie Stewart, Jim Clark, Sebastian Vettel, Nigel Mansell en Michael Schumacher geschaard. Niet de minste namen dus. Om de vroege wereldtitels uit verschillende jaren enigszins met elkaar te kunnen vergelijken, zijn in dit artikel ook de winstpercentages per seizoen weergegeven. In het geval van Verstappen moeten er natuurlijk nog enkele Grands Prix verreden worden, dus is in dit geval het huidige winstpercentage van dit seizoen gebruikt.
Met nog vier races te gaan...
In dit rijtje schaart Max Verstappen zich met zijn unieke prestaties van dit seizoen. Vooralsnog (tot en met de GP van Japan, red.) heeft de Nederlander twaalf van de achttien Grands Prix gewonnen. Na een verschrikkelijke start van het seizoen, met twee uitvalbeurten in de eerste drie races, stootte de Nederlander Charles Leclerc van de eerste plaats in het kampioenschap en hield deze positie met klem vast. Vanaf de GP van Frankrijk pakte de Red Bull-coureur vijf overwinningen op rij, waardoor zijn voorsprong enorm groeide. Bij de GP van Singapore had de Nederlander zijn eerste kans de titel vroegtijdig te pakken, maar deze ging aan zijn neus voorbij door een slechte kwalificatie. Een ronde later is het echter wel raak en zo werd de enkelvoudig wereldkampioen een tweevoudig wereldkampioen, vier races voor het einde.
Winstpercentage Verstappen 2022: 66,67%
Sebastian Vettel ging de Limburger voor in 2011. De Duitser was, net als zijn team, regerend kampioen en hoopte zijn titel te verdedigen. Als jongste wereldkampioen aller tijden begon de Heppenheimer aan een extreem dominant seizoen voor Red Bull. Op een keer na pakte zijn team alle polepositions dat seizoen. Vettel begon het seizoen met vijf overwinningen in de eerste zes races en behaalde uiteindelijk elf overwinningen in 19 GP's. Voor de F1-wereld was het al snel duidelijk dat de jongeling zijn tweede titel op rij zou gaan pakken. Voornaamste concurrent Jenson Button eindigde met maar liefst 122 punten achterstand als tweede. Met slechts 24 jaar en 98 dagen achter de kiezen, had Vettel al twee titels in de tas; een uniek record.
Winstpercentage Vettel 2011: 57,89%
Naast de twee jongelingen die voorafgingen in dit lijstje, is ook Michael Schumacher vier races voor het einde kampioen geworden. De man die uiteindelijk zeven wereldtitels zou behalen, deed dit zelfs twee keer. In 2001 en 2004 werd het kampioenschap al vroegtijdig beslist door de recordrijder van Ferrari. Te beginnen bij het seizoen 2001, waarin hij verschillende records brak. Met een volledig andere puntentelling dan vandaag de dag, won hij het kampioenschap met bijna dubbel zo veel punten als naaste achtervolger David Coulthard. Daarnaast brak hij het record van de meeste overwinningen aller tijden dat seizoen. Met negen overwinningen in zeventien races behaalde de Duitser zijn vierde wereldtitel dat jaar.
Winstpercentage Schumacher 2001: 52,94%
In 2004 pakte Schumacher eveneens de titel op dominante wijze. Met het team van Ferrari was de Duitser simpelweg niet te kloppen en zo harkt hij zijn zevende en laatste wereldtitel binnen. Ook dit seizoen braken Ferrari en haar stercoureur verschillende records. Zo pakte Schumacher de meeste achtereenvolgende wereldtitels (5) en verbeterde Ferrari het record voor de meeste achtereenvolgende constructeurstitels (6). Voornaamste uitdager van Schumacher dat seizoen kwam uit eigen gelederen, in de vorm van Rubens Barrichello. De Braziliaan volgde echter op gepaste afstand en kon niet tippen aan de dertien (!) overwinningen van de recordbreker in de achttien races in dat seizoen.
Winstpercentage Schumacher 2004: 72,22%
Met nog vijf races te gaan zelfs...
In 1992, het zesenveertigste seizoen der Formule 1, werden zestien races verreden. Al snel werd duidelijk dat van spanning dit seizoen geen sprake meer zou zijn, aangezien Nigel Mansell de eerste vijf races van het seizoen won. Bij de Grand Prix van Hongarije werd het seizoen definitief beslist. Met nog vijf races te gaan was de voorsprong van Mansell niet meer te dichten. Williams-Renault domineerde het constructeurskampioenschap met een 1-2, doordat Riccardo Patrese achter zijn teamgenoot op de tweede plaats eindigde. Michael Schumacher werd derde voor Benetton. Uiteindelijk had Mansell bijna dubbel zo veel punten als zijn teamgenoot en brak hij het record van meeste overwinningen in een seizoen door negen van de zestien races te winnen. Daarnaast pakte hij op veertien van de zestien polepositions. Een dergelijk dominant seizoen had men tot dan toe nauwelijks gezien.
Winstpercentage Mansell 1992: 56,25%
Het toppunt van dominantie
In 2002 beleefde de Formule 1-wereld iets wat nog nooit eerder vertoond was. De dynastie van Michael Schumacher en Ferrari kwam in dit seizoen, waarin zeventien maal geracet werd, tot een hoogtepunt dat nauwelijks te geloven is. Als constructeur pakte Scuderia Ferrari-Marlboro evenveel punten als de rest van het veld bij elkaar opgeteld. Schumacher zelf presteerde ook iets unieks door iedere race als eerste of tweede te finishen, behalve de GP van Maleisië, waarin hij derde werd. Daarnaast won hij elf Grands Prix, waarmee hij zijn eigen record, dat hij tot dan toe deelde met Mansell, verder aanscherpte (in 2004 deed hij dit wederom). De titel pakte hij in Frankrijk, zes races voor het einde van het seizoen. Uiteindelijk behaalde hij dubbel zo veel punten als zijn naaste belager, teamgenoot Barrichello. In totaal pakte de Duitser bijna negentig procent van alle mogelijke punten; tot op de dag van vandaag behaalde geen enkele andere coureur zo'n hoog percentage.
Winstpercentage Schumacher 2002: 64,71%
Concluderend
Al met al kunnen we stellen dat Verstappen een unieke prestatie heeft geleverd, die getuigt van een enorme dominantie. Hij voegt zich zo bij een select groepje topcoureurs, met een ijzersterk winstpercentage, al zegt dit natuurlijk niet alles. Zo heeft Schumacher twintig jaar geleden op de meest dominante wijze de wereldtitel in de wacht gesleept door bijna negentig procent van de mogelijke punten te behalen. Opvallend is wel dat Verstappen relatief weinig polepositions heeft behaald dit seizoen, maar desondanks afstevent op het grootste aantal overwinningen ooit in een seizoen. Dat record zou nog een unieke glans op de reeds glorieuze prestatie geven.
Door: David Ruiter
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties