Fry moet nog net niet gapen: 'Homogeniteit van F1-races is een groot probleem' Formule 1
Formule 1

Fry moet nog net niet gapen: 'Homogeniteit van F1-races is een groot probleem'

Fry moet nog net niet gapen: 'Homogeniteit van F1-races is een groot probleem'

Voormalig Mercedes-CEO Nick Fry vindt het een groot probleem dat er amper nog wat gebeurt tijdens Formule 1-races. Naar zijn idee vielen er vroeger veel meer coureurs uit door crashes of mechanische problemen, maar het is nu bijna ongebruikelijk om auto's langs de baan te zien stoppen. De Formule 1 moet nieuwe manieren gaan vinden om het interessant te maken.

Voor de fans van Max Verstappen en Red Bull Racing was het wellicht een prachtig 2023-seizoen, maar voor de fans van andere teams verliep het net wat anders. Nadat Verstappen race na race begon te winnen, ontving de Formule 1 al gauw kritiek: het wordt saai en de races zijn voorspelbaar, want Verstappen wint toch wel. Liberty Media en de FIA hebben direct aangegeven dat ze niets gaan doen aan de dominantie van Red Bull, die het team vermoedelijk in 2024 voort gaat zetten. 'Ik moet helaas toegeven dat de homogeniteit van F1-races ongezond is voor de sport als geheel', begint Fry bij OLBG.com.

'Voetbal is de meest succesvolle sport omdat wedstrijden in een kwestie van seconden kunnen veranderen. Daarom blijven mensen kijken tot het einde. Het maakt niet uit of je team met 2-1 achterstaat in de extra tijd, je hebt nog steeds kans om te winnen. Dat is wat kijkers op het puntje van hun stoel houdt', gaat Fry verder. En dat is wat de Formule 1 ook nodig heeft. 'De teams, van boven naar onder, zijn zo goed in wat ze doen dat het moeilijk is om onverwachte situaties te zien, behalve wanneer het regent, omdat dat een onverwachte wending kan veroorzaken.'

Het is volgens de Brit in ieder geval geen nieuw fenomeen. 'Formule 1 heeft voortdurend te maken gehad met dit probleem. Ik kan niet eens tellen hoe vaak ik in vergaderingen heb gezeten waarin we werden gevraagd hoe we het soort willekeurigheid kunnen introduceren dat je krijgt bij nat weer!' zegt Fry. 'Het kan geen kunstmatige opwinding zijn, dus het is behoorlijk moeilijk om mechanismen te vinden om competitie door het veld te introduceren. Toen ik begon, kon je er bijna op rekenen dat twintig procent van het veld zou uitvallen door crashes of mechanische problemen. Dat gebeurt niet meer. Het is zeer ongebruikelijk om auto's aan de kant van de baan te zien stoppen.'

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen redbullracing abudhabi
Verstappen kwam negentien keer over de streep als winnaar, en dat leverde kritiek op de saaiheid van zijn dominantie op. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Sport moet meer variaties bedenken dan alleen de locatie'

De sport zelf is echter gezonder dan ooit. De Formule 1 is enorm populair geworden en daar heeft Netflix aan bijgedragen. 'Ik denk echter wel dat de sport meer variaties moet bedenken dan alleen de locatie. De kijkcijfers gaan zonder twijfel omlaag, vooral in de VS, en ze moeten manieren vinden om ze te herstellen', denkt de voormalig Mercedes-CEO.

'Mensen hopen dat iemand Red Bull en Max Verstappen kan uitdagen. Het zou geweldig zijn voor de sport als dat zou gebeuren, maar als dat niet het geval is, zullen ze andere manieren moeten vinden om het interessant te maken. Formule 1 probeert de aandacht van het publiek te trekken op een zondagmiddag, en ze hebben genoeg andere dingen te doen, vooral in de zomer.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws