Berger hekelt klagende F1-coureurs en wijst naar MotoGP: 'Zo stel je je supersterren voor' Formule 1
Formule 1

Berger hekelt klagende F1-coureurs en wijst naar MotoGP: 'Zo stel je je supersterren voor'

Berger hekelt klagende F1-coureurs en wijst naar MotoGP: 'Zo stel je je supersterren voor'

Gerhard Berger heeft kritiek geuit op enkele ontwikkelingen in de Formule 1. De meervoudig racewinnaar is van mening dat de coureurs te veel klagen en dat er te weinig risico genomen wordt. Berger vindt de MotoGP daarin de vergulde middenweg. Waar Formule 1-coureur in zijn ogen heel snel klagen over hitte, stappen MotoGP-rijders weer op hun motor ondanks dat ze eerder op de dag een blessure opliepen.

Berger loopt al heel wat jaren mee in de Formule 1. De Oostenrijker was natuurlijk als coureur actief in de koningsklasse van de autosport, maar ook als teambaas. Nu bekijkt de oud-coureur de sport van een afstandje en ziet hij grote verschillen ten opzichte van vroeger. 'De Formule 1 is meer afstandelijk in zijn gehele houding. Alles is ondergeschikt aan perfectie, alles is berekend. Als een coureur zijn vinger verstuikt, staan ​​artsen en fysiotherapeuten meteen paraat', vertelt Berger tegenover Auto, Motor und Sport.

Berger hekelt klagende F1-coureurs

De voormalige Ferrari-coureur ziet niet alleen een verschil in de generaties van de Formule 1, maar ook tussen de autosport en de MotoGP. 'In de MotoGP breekt een rijder 's ochtends zijn schouder en staat, bot gezegd, 's middags alweer op zijn motor. Zo stel je je supersterren voor die enerzijds een helse machine beheersen, maar dan ook hun tanden op elkaar bijten als het pijn doet', is het oordeel van Berger. 'In de Formule 1 klagen coureurs als het te warm is, zoals in Qatar.'

'Tijdens mijn tijd reden we in Rio bij 40 graden en hoge luchtvochtigheid. En we moesten ook handmatig schakelen', vervolgt de Oostenrijker. In Qatar moest Logan Sargeant zijn race staken, omdat hij het niet vol kon houden in zijn cockpit. Na de race moesten meerdere coureurs naar het medische centrum worden gebracht vanwege oververhitting of uitdroging. Hierdoor is de Grand Prix van Qatar naar later in het jaar verplaatst. De race vindt nu plaats op 1 december in plaats van 8 oktober.

'Ik wil niet zeggen dat het vroeger moeilijker was, maar het was ook niet makkelijker', geeft Berger toe. De oud-coureur kan het standpunt van de Formule 1 ergens wel begrijpen. In zijn ogen moet veiligheid ook op één staan. 'Natuurlijk zijn er grenzen aan je bereidheid om risico's te nemen. Ik was vorig jaar op de Isle of Man TT. Ik vertrok na een dag. Dat is gewoon te veel risico, te veel gevaar. Aan de andere kant loopt de Formule 1 op dit gebied te ver achter. MotoGP is het gulden middenweg', is de conclusie van Berger.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws