Wie is Williams' nieuwste Formule 1-aanwinst Logan Sargeant? Formule 1
Formule 1

Wie is Williams' nieuwste Formule 1-aanwinst Logan Sargeant?

Wie is Williams' nieuwste Formule 1-aanwinst Logan Sargeant?

Met de groeiende invloed van de Amerikaanse markt op de Formule 1 was Logan Sargeant als nieuwe aanwinst van Williams geen enorme verrassing. Toch kan gesteld worden dat hij niet per se de coureur was met de grootste kans op het stoeltje. Waarom niet? En heeft hij de afgelopen jaren voldoende laten zien om het Formule 1-zitje te verdienen? F1Maximaal.nl laat je kennis maken met deze kersverse Formule 1-rookie, die in de juniorenklassen eigenlijk nooit opviel, tot 2022.

Logan Hunter Sargeant, geboren op 31 december 2000 te Fort Lauderdale, debuteert in de Formule 1 op 22-jarige leeftijd. Daarmee is hij beslist de jongste debutant van de koningsklasse niet, maar ook zijn er voldoende rijders geweest die pas op oudere leeftijd de kans kregen. De man die volgend jaar met nummer 2 rijdt, begon zijn racecarrière figuurlijk in de achtertuin, en nam vanaf 2008 tot en met 2011 deel aan diverse kartkampioenschappen in Amerika, waarna hij richting Europa ging om een hoger niveautje uit te proberen.

In zijn thuisland was hij vaak te snel voor de concurrentie. In 2009 won hij de Florida Winter Tour en de Rotax Max Challenge USA, twee bekende kartklassen aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Ook in 2011, 2012, 2014 en 2015 wist hij diverse kampioenschappen te winnen, en zijn talent werd langzaamaan duidelijk. Het was tijd om de stap te zetten naar de éénzitters, en dat deed hij in het Formula 4 UAE-kampioenschap. Daar werd hij tweede, zonder een race te winnen, maar wel met 15 podia. De drie races die hij dat seizoen níét op het podium stond, viel hij uit. Buiten die uitvalbeurten om dus een 100 procent podiumscore.

Logan Sargeant won in de karts trofeeën, maar wist zijn eerste seizoen in de Formule 4 niet te winnen. (Foto: Williams F1 Media)
Logan Sargeant won in de karts trofeeën, maar wist zijn eerste seizoen in de Formule 4 niet te winnen. (Foto: Williams F1 Media)

Sargeant in Europese juniorenklassen

In 2017 besloot hij een poging te wagen met Carlin in de Britse Formule 4. Hij werd derde, en behaalde twee overwinningen, waarvan één op Rockingham Motor Speedway en één op Circuit Silverstone. We slaan zijn drie jaren Formule 3 even over en richten ons op de Formule 2, waar hij twee jaar in gereden heeft. In het eerste jaar voor HWA Racelab bleef het bij drie races. HWA was destijds beslist het beste team van de subklasse niet, dus dat hij zestiende en veertiende werd, en de race ertussen uitviel, kwam voor hemzelf vast niet als een verrassing.

Het tweede jaar in de F2 werd hij opgepikt door een team waar hij in de Britse Formule 4 en Formule 3 al eens voor uitgekomen was: Carlin. Het Britse juniorenteam doet het over het algemeen goed, en heeft onder meer toptalenten als George Russell, Lando Norris en Yuki Tsunoda gehuisvest, terwijl vroeger ook Sebastian Vettel, Nico Rosberg en Daniel Ricciardo voor het team uitkwamen. In het team van Trevor Carlin kwam Sargeant uitstekend uit de verf. Met zeges in de feature races op Silverstone en de Red Bull Ring, en podiumplekken in Baku en Spanje, wist hij in 2022 vierde te worden, en zo voldoende punten binnen te slepen voor een superlicentie. De deur naar de Formule 1 stond open.

Geen bijzonder indrukwekkende cijfers van Sargeant

Laten we eerlijk zijn: vergeleken met juniorencarrières zoals die van Russell verbleekt Sargeant. Dan maken we wel meteen een vergelijking met een van de grootste talenten van een generatie, maar het is wel zo. Russell won werkelijk alles, en het dichtste dat Sargeant in de éénzitters bij een titel kwam, was een P2 in de Formule 4, en dat was in seizoen 2016-17. Geen bijzonder inspirerende weg omhoog, dus, maar toch is daar niet alles mee gezegd. Ook voor fans van de juniorenklassen was Sargeant tot en met 2021 een naam die regelmatig voorbijkwam, maar die de fantasie niet verrijkte.

Daar heeft hij in 2022 verandering in gebracht. Aan zijn track record is het wellicht niet te zien - twee zeges in een heel Formule 2-seizoen, dat heeft Nikita Mazepin ook voor elkaar gekregen - maar toch moet je de Amerikaan in de gaten houden. In 2022 wist hij namelijk meer dan eens de sterren van de hemel te rijden. Begon hij buiten de top tien? Dan kon je er altijd wel van op aan dat hij zich sowieso richting die vijfde plek reed. Bovendien merkte je naarmate het seizoen vorderde dat hij steeds meer visie begon te ontwikkelen.

Wanneer er op het circuit wat te halen viel, was Sargeant er als de kippen bij. Maakte een van zijn collega's een fout dan wist hij zich altijd kundig in de kijker te rijden door met een prima inhaalactie extra punten binnen te hengelen. Dit deed hij geregeld door mooie, agressieve en nette acties te plaatsen waar je als toeschouwer vooral erg vrolijk van werd. Na een degelijke weg richting de Formule 2 had hij zich in dat eerste volledige jaar in de opstapklasse plots gepositioneerd als potentiële titelkandidaat.

Logan Sargeant mocht voor Williams zijn eerste meters als testcoureur al maken, en heeft ook aan de post-season tests in Abu Dhabi deelgenomen. Een aardige voorbereiding, dus. (Foto: Williams F1 Media)
Logan Sargeant mocht voor Williams zijn eerste meters als testcoureur al maken, en heeft ook aan de post-season tests in Abu Dhabi deelgenomen. Een aardige voorbereiding, dus. (Foto: Williams F1 Media)

Scepticisme ondanks een mega opmars voor Williams-aanwinst

Misschien is dat ook wel de reden waarom enige scepticisme rondom de komst van de 22-jarige niet per definitie onterecht is. In de juniorenklassen heeft hij in de meeste klassen wel aan de titel mogen ruiken, maar hij redt het niet in vergelijkingen met voorgaand supertalent dat ook de motorsportladder beklom. Uit 31 starts heeft hij slechts twee overwinningen behaald in de F2, met vier podia en twee polepositions. Wel wist hij in 2022 de Anthoine Hubert-prijs te winnen - een trofee die de in 2019 overleden Anthoine Hubert eert, en naar de hoogst geplaatste rookie van de Formule 2-grid gaat (Zhou Guanyu, Tsunoda en Oscar Piastri gingen hem hierin voor).

Aan de ene kant dus scepticisme vanwege het gebrek aan écht waanzinnige eindklasseringen, aan de andere kant de mega-opmars die we van de Williams-coureur gezien hebben, vooral in 2022. Alleen afgaand op dat seizoen heeft hij het zitje dan ook dubbel en dwars verdiend. Trekken we het breder, dan kan je je vraagtekens zetten bij het aantrekken van Sargeant, puur op sportief gebied dan. Je kan namelijk ook wel stellen dat hij een beetje geluk nodig had om het tot de meest prestigieuze raceklasse te schoppen, en daarin helpt het huidige politieke landschap van de Formule 1 enorm mee.

Amerika heeft haar Amerikaanse coureur

Sinds 'Drive to Survive' heeft de sport namelijk enorm aan populariteit gewonnen in de Verenigde Staten. Dit is een markt met honderden miljoenen potentiële kijkers, en veel geld. Zodoende kijkt de top van de sport al enige tijd naar hoe deze bron aan te boren valt; denk maar eens aan drie Amerikaanse Grands Prix nu ook Las Vegas op de kalender is verschenen. Dat Williams graag op deze trend inspeelt, is dan ook logisch. Al helemaal als je je beseft dat het Amerikaanse Dorilton Capital er nu al enkele jaren de touwtjes in handen heeft.

Hoe kan het ook anders: de Amerikaanse vlag op de helm van Williams-aanwinst Logan Sargeant. (Foto: Williams F1 Media)
Hoe kan het ook anders: de Amerikaanse vlag op de helm van Williams-aanwinst Logan Sargeant. (Foto: Williams F1 Media)

Wat wil dit allemaal zeggen over de rijkunsten van Sargeant? Weinig. Wel zegt het iets over de reden dat hem de kans geboden is om zich te bewijzen bij Williams. Hij heeft hierin zijn nationaliteit simpelweg ontzettend mee. Dat neemt niet weg dat hij in 2022 als coureur ontzettend gegroeid is, en het voor de grid interessant wordt om te kijken hoe hij zich staande houdt naast de inmiddels vrij ervaren Alexander Albon.

Kunnen we verwachten dat hij bij het toch vrij matige Williams punten gaat pakken in zijn eerste jaar, of Albon het vuur aan de schenen kan leggen? Zo ver durven we niet te gaan. Toch moet gezegd worden dat als hij de trend van 2022 doortrekt, het er niet op lijkt dat hij na een jaartje alweer plaats moet maken. Onder de streep hoe dan ook een mooie verhaallijn om naar uit te kijken in het 2023-seizoen. Eén druk valt in ieder geval al van zijn schouders: slechter dan zijn voorganger, Nicholas Latifi, zal hij het sowieso niet doen.

Poll

Wat verwachten jullie van Logan Sargeant?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws