Het Haas F1-team staat voor een periode van ingrijpende veranderingen, met het vertrek van teambaas Guenther Steiner. Gene Haas, oprichter van het team, deelt zijn perspectief op deze veranderingen en de noodzaak ervan voor het voortbestaan van het team. De oprichter laat meer weten over welke richting hij hoopt dat het Formule 1-team nu kan inslaan.
'Overleven is een van de kenmerken van beter worden', begint de zakenman tegenover Formula1.com over de toekomst van zijn F1-team. 'Zolang je kunt overleven, heb je altijd nog een jaar om te bewijzen dat je het waard bent. Dit is een grote verandering. Door het verlies van Guenther zal het team zich op andere aspecten moeten richten. Hopelijk komen we er beter uit', voegt hij hieraan toe.
Efficiënter met geld omgaan
Haas benadrukt dat hoewel het team binnen de budgetlimiet blijft, het noodzaak is om efficiënter om te gaan met de beschikbare middelen. 'Er is een perceptie dat we veel minder geld uitgeven, maar we zitten meestal binnen tien miljoen dollar van de budgetlimiet. Ik denk alleen dat we dat geld niet goed uitgeven', legt Haas uit. Hij wijst op het belang van investeren in infrastructuur, gebouwen, apparatuur en personeel, en erkent dat het huidige uitbestedingsmodel niet optimaal is.
Haas vergelijkt de situatie met zijn gereedschapsbedrijf Haas Automation, dat al veertig jaar succesvol opereert. Hij benadrukt het belang van efficiënt geld uitgeven als een sleutelfactor voor overleving in de competitieve wereld van de Formule 1. 'Efficiënt zijn in wat we doen, zorgt ervoor dat we in deze serie overleven. We zijn een van de langst overlevende teams, alle anderen nieuwe teams hebben de neiging om al hun geld uit te geven in de eerste paar jaar en dan gaan ze failliet. We hebben het acht jaar overleefd en we zitten niet in een situatie waarin we failliet gaan. Maar ik wil zeker in staat zijn om de komende tien jaar te overleven', aldus Haas.
Hoop op meer sponsoren
De oprichter erkent de noodzaak om prestaties op de baan te verbeteren en benadrukt de impact ervan op sponsors en de financiële steun van Formula One Management (FOM). 'Het is makkelijker om sponsors te behouden en sponsors aan te trekken als we een team in de middenmoot zijn en niet op de allerlaatste plaats eindigen. Tegelijkertijd, als we iets sneller kunnen rijden, krijgen we meer geld van FOM, wat het leven een beetje makkelijker maakt.'
Haas sluit af met een kritische noot over externe investeerders en hun verwachtingen. Hij weerstaat de druk van investeerders die azen op snelle rendementen. 'Ze willen zich bij je inkopen en vijf jaar later willen ze 100 miljoen dollar winst maken. Eerlijk gezegd heb ik dat soort toezicht niet nodig, van mensen die binnenkomen met 200 miljoen dollar - het is niet genoeg om mij daartoe te verleiden', concludeert Haas. Het team staat voor een nieuw hoofdstuk, en Haas is vastbesloten om efficiëntie en prestaties te combineren voor een succesvolle toekomst in de Formule 1.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties