Vowles ging van Ingenieur naar teambaas: 'Was een sprong in het diepe’ Formule 1
Formule 1

Vowles ging van Ingenieur naar teambaas: 'Was een sprong in het diepe’

Vowles ging van Ingenieur naar teambaas: 'Was een sprong in het diepe’

In de dynamische wereld van de Formule 1 heeft James Vowles een opmerkelijke carrière doorgemaakt, die hem van ingenieur naar de positie van teambaas bij Williams heeft gebracht. Met meer dan twintig jaar ervaring bij gerenommeerde teams zoals BAR, Honda, Brawn, en uiteindelijk het succesvolle Mercedes, allemaal gevestigd in Brackley, heeft Vowles een schat aan ervaring opgedaan voordat hij de leiding nam over het iconische Britse team.

‘Toetreden tot de organisatie was een sprong in het diepe’, erkent Vowles, ‘Bezorgdheid zou niet het juiste woord zijn, maar als je een complete verandering van omgeving ingaat, heb je altijd een gevoel van, is één individu echt voldoende om het verschil te maken. Word je geaccepteerd of word je weggeduwd omdat een organisatie zijn eigen sterke punten heeft’, voegt hij hieraan toe tegenover Motorsportweek.com.

Het belang van teamwork

Vowles benadrukt echter de kracht van teamwork en de ongelooflijke inzet van het Williams-team. ‘Het is nooit het werk van één persoon. We staan hier met een auto die zevende is geworden dankzij negenhonderd mensen die samen in de juiste richting hebben gewerkt en ik ben optimistisch over de toekomst als gevolg van de verandering die we in korte tijd hebben doorgemaakt.’

De uitdagingen en de behoefte aan teamwork, tijd en investeringen in infrastructuur zijn Vowles niet ontgaan. ‘Dat is zo'n beetje het hele geheim erachter en we beginnen er te komen. Het zal lang duren voordat we er zijn. Het is niet alleen de structuur. We moeten investeren in infrastructuur, en dat doen we nu’, legt hij uit.

De teambaas is vastbesloten om trouw te blijven aan zijn principes. ‘Ik wil ervoor zorgen dat dat de basis is van wie ik ben en dat moet overkomen, en ik zal oprecht zijn tegen mezelf, oprecht tegen mijn team en oprecht tegen de wereld’, geeft hij aan. Ambitieus stelt Vowles: ‘Ik ben niet geïnteresseerd in vechten voor de achtste of zevende plaats in het kampioenschap. Ik ben geïnteresseerd in het hogerop komen van dit team. En daarom zijn deze resultaten slechts momentopnames.’

Privé versus werk

De teambaas erkent dat deze baan veel van hem vraagt. ‘Dit maakt voor een waardevol en verrijkend leven, zolang je accepteert dat dit je hobby is, je passie, alles, en je werkt tegelijkertijd.’ Naast zijn professionele leven onthult Vowles zijn persoonlijke interesse in racen. ‘Wat ik daarnaast doe, zijn mijn eigen races. Het wordt niet geclassificeerd als vakantie, daar ben ik me volledig van bewust, maar ik geniet er echt van omdat het je veel meer verbindt met de coureurs dan wat dan ook.’

De balans tussen werk en privé is een uitdaging voor Vowles, zoals hij toegeeft. ‘Een van de nadelen die ik heb, is dat ik niet enorm veel slaap. Mensen om me heen weten dat, omdat ik ze op heel vreemde tijden berichten stuur.’ Om met de druk om te gaan, vertrouwt Vowles op zijn unieke methoden. ‘De beste ideeën die ik ooit heb gehad, zijn normaal gesproken tijdens het douchen in de ochtend en tijdens het hardlopen. Hardlopen gebruik ik voor mindfulness, zodat ik mijn geest leegmaak’, aldus de teambaas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws